Gå till innehåll

SSF

En bild

Fluorfri verksamhet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021, beslutet har skjutits upp flera gånger. Den 22 mars 2023 meddelade FIS att beslutet genomförs säsongen 2023/2024.

Bakgrund

Anledningen till att införa förbud av fluorvalla är att de fluorcarboner som finns i vallan är farliga – för såväl människor som natur.

Förbudet mot fluorprodukter gäller för samtliga tävlingar på alla nivåer inom FIS och de nationella skidförbundens tävlingskalendrar. Förbudet medför nya regler och vi är medvetna om att detta genererar ett antal frågor, för såväl föreningar som leverantörer.

Samtlig information på denna sida och på FIS sida uppdateras löpande när något nytt händer, se till att hålla dig informerad.

Senaste nytt om en fluorfri framtid

Under FIS vårmöte 3–5 maj 2023 presenterades en modell för hur testning av skidor genomförs både på världscuptävlingar och internationella mästerskap. I princip 100 % av alla skidor kommer testas enligt ett strikt protokoll.

Svenska Skidföbundet har skapat en nationell arbetsmetod för att upprätthålla förbudet.

Följ även FIS webbsida med information om fluorvallor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du hittar

  • en teknisk beskrivning av kalibrering och validering av den testmetod som används
  • en REKOMMENDATION om hur rengöring av skidor och utrustning kan utföras

Rekommendationen för rengöring Pdf, 193.8 kB, öppnas i nytt fönster. har översatts till svenska, den tekniska beskrivningen kommer inte översättas.

Ny tydligare riktlinje för borstar, uppdaterad 231114.

Tillsammans skapar vi en fluorfri skid- och snowboardsport!

Senast uppdaterad
2024-02-16
Publicerad
2023-02-27
Skribent
Svenska Skidförbundet

Huvudsponsor