Vallahjälpen Ångermanland - roligare för fler!
Vallahjälpen skapar en inkluderande kultur kring vallning. Ångermanlands föreningar hjälps åt, vilket bidrar till gemenskap, glädje och erfarenhetsutbyte.
Längdkommittén i Ångermanland diskuterade för ett år sedan om att försöka genomföra "valla lika", men gjorde då bedömningen att det skulle bli för krångligt och arbetsamt.
- Tanken var god, men vi kände att vi bara skulle mäkta med det vid några enstaka tävlingar. Vi ville hitta en långsiktig lösning som gäller för alla tävlingar i distriktet, berättar Anna Mannelqvist, en av ordföringarna i längdkommittén.
- Vi vill skapa en inkluderande kultur kring vallning utan att krångla till det. En kultur där vi hjälps åt, därför skapade vi Vallahjälpen Ångermanland, fortsätter Mia Karlsson som delar ordförandeskapet med Anna.
Det är den arrangerande föreningen som får i uppgift att erbjuda vallahjälp.
- De minsta arrangörerna kanske inte mäktar med att erbjuda vallahjälp, men vi har en fin dialog i distriktet så då vänder vi oss till varandra för att få till det ändå, säger Anna.
På tävlingsmötet kvällen innan delas vallatips och på tävlingsdagen finns Vallahjälpen där Ångermanlandsflaggan är. Det riktar sig i första hand till dem som inte har klubbstöd kring vallning ute på distriktstävlingar. Men vem som helst kan gå dit för att få stöd.
- Vi hjälper till på plats både med själva vallan och sedan jobbar vi med att stötta föräldern själv att genomföra vallningen. Är ungdomen själv så vallar vi såklart, berättar Mia.
Vallahjälpen har testkörts ett år och utvärderats.
- 10-20 personer fick hjälp varje tävling, de största föreningarna har ju egen vallahjälp. Nu känns det som att Vallahjälpen är etablerad och känt. Till denna säsong har vi beställt en ny beachflagga med texten "Vallahjälpen" för att synliggöra ännu mer, avslutar Anna.
Här följer några ytterligare tips och material som ni kan använda för att skapa en inkluderande kultur:
- Alla kan valla - vallakurs i föreningen Öppnas i nytt fönster.
- Här hittar ni riktlinjer kring vallning för barn och ungdom Öppnas i nytt fönster.
Vill du dela med dig av erfarenheter, tips och goda exempel? Kontakta din närmaste längdkonsulent Öppnas i nytt fönster..
2024-12-12
2024-12-12
Anders Strid, SSF